Upphovsrätt är den lagstadgade rätt upphovsmannen har till sitt verk. Verkets skapare har rätt att avgöra hur verket får användas. Upphovsrätten gäller så länge upphovsmannen lever och 70 år efter upphovsmannens dödsår.
Upphovsrätten uppkommer automatiskt då ett verk skapas. Då du skriver en uppsats får du upphovsrätt till verket. Verket behöver inte vara vetenskapligt eller konstnärligt, det räcker med kreativitet för att få upphovsrätt. Upphovsrätten skyddar däremot inte teman, idéer, metoder, principer, faktainnehåll eller intriger. Du får alltså inte plagiera en dikt som skrivits av en annan person men du får skriva en egen version på samma tema.
Upphovsmannen behöver inte registrera, publicera eller markera sitt verk med copyrightsymbolen ©.
Upphovsrätten ger upphovsmannen både ekonomiska och moraliska rättigheter:
Du behöver alltid upphovsmannens tillstånd för att kopiera ett verk i digitalt format. Om du vill använda ett fotografi eller överföra ett verk i digitalt format behöver du alltid tillstånd av upphovsmannen
Titta på filmen för att lära dig mer om upphovsrätt eller läs på webbsidan Tekijänoikeus.fi;
De mest betydande begränsningarna av upphovsrätten berör privat bruk. Det är tillåtet att ta några kopior av ett ursprungligt och lagligt exemplar av ett verk för privat bruk. Om ett verk är olagligt publicerat på t.ex. webben så får man inte kopiera material därifrån ens för privat bruk. Man får inte heller sprida vidare en kopia av ett lagligt verk.
En annan begränsning som berör vetenskapsvärlden är rättigheten att citera skyddat material. Det är tillåtet att i överensstämmelse med god sed citera i den omfattning som motiveras av ändamålet. Till god sed hör alltså att ange källan i samband med citatet.
Creative commons (CC) är en organisation som har utvecklat olika licenser som anger hur ett verk får användas och spridas. Du kan använda CC licenser på ditt eget material, t.ex. om du laddar upp bilder på nätet.
Det finns fyra olika villkor som bygger upp licenserna:
BY (Erkännande - Attribution) = Upphovsmannen måste nämnas
NC (Icke-kommersiell - Non-Commersial) = Ingen kommersiell användning av verket tillåten
ND (Inga bearbetningar - No Derivative Works) = Verket får inte bearbetas
SA (Dela lika - Share Alike)= Verket får bearbetas men under samma licens
Källa: Licensvillkor av Creative Commons Sveriges webbplats (CC BY 2.5 SE)
Länken nedan hjälper dig att hitta rätt licens för ditt material;
Ta en titt på filmen för att lära dig mer om Creative commons:
Undervisnings- och kulturministeriet har angett rättigheterna för kopiering och digitalisering (t.ex. att skanna ett verk) för studiebehov.
Digilicensen anger hur personal och studerande vid högskolor får använda tryckta publikationer och material från öppna webbplatser i undervisning, forskning och i examensarbeten och övningssprov. Materialet kan också användas på stängda lärplattformar (som It’sLearning).
Läs mer om upphovsrätt på Kopiraitti.
Att kränka upphovsrätten är en straffbar handling. Påföljden kan vara böter enligt upphovsrättslagen. I grövre fall av brott mot upphovsrätten utdöms straff enligt strafflagen.