Med rätt sökteknik kan du söka mångsidigt och hitta just sådan information du är ute efter. Du får här lära dig några trix för hur du kan utvidga en informationssökning för att få ett större sökresultat och hur du kan begränsa sökningen för att få ett mindre sökresultat.
I databassökningar används boolska operatorer för att kombinera sökord med varandra. I vissa databaser måste du skriva ut operatorerna själv, och i vissa databaser finns operatorerna färdigt mellan sökfälten. När du söker i Google finns de boolska operatorerna också bakom dina sökningar, du märker bara inte av dem där.
De tre vanligaste boolska operatorerna är;
Om man använder flera olika operatorer i sökningen används parenteser () för att göra sökvillkoren tydligare för databasen. Då söker databasen först efter sökorden som finns inne i parentesen och kombinerar sedan sökorden i parenteserna med varandra.
Ta en titt på filmen för att se exempel;
Operatorn AND (=och) kombinerar sökord så att alla sökord du skriver in i sökfältet också måste ingå i sökresultatet. Operatorn AND begränsar sökningen.
Exempel:
Man kan också tänka sig det mera grafiskt, som i den här bilden, där cirklarna kring sökord A och sökord B motsvarar det resultat man hittar kring sökorden och det grönfärgade är det resultat som du får fram med sökningen;
Operatorn OR (=eller) innebär att antingen det ena ordet eller båda orden ingår i sökresultatet. OR utvidgar sökningen.
Exempel:
Om man här ser sökresultatet som cirklar, ser det ut som följande – man hittar allting som har med någondera sökordet att göra;
Operatorn NOT (=inte) innebär att det första ordet ingår i sökresultatet, medan det andra ordet utesluts. Använd operatorn NOT med eftertanke eftersom det finns risk för att även användbart material utesluts. NOT begränsar sökningen.
Exempel:
Den här sökningen kan också liknas vid cirklar, där cirklarna motsvarar mängden material kring ett sökord, men endast det som är färgat är det som kommer fram på sökningen. Som sagt kan det finnas något av vikt i det material som blir ofärgat i mitten;
Frassökning kan användas ifall ditt sökbegrepp består av två eller flera ord. Då söker sökprogrammet efter sökorden i exakt den ordning du skrev in dem. En frassökning gör sökningen mera exakt och avgränsad och fungerar även i vanliga Googlesökningar. Använd citationstecken " " runt dina sökord för att markera en frassökning.
Exempel:
Fler exempel:
Trunkering innebär att du kortar av ordet för att få olika böjningsformer och stavningar inkluderat i sökresultaten. Trunkering markeras med ett trunkeringstecken. Det vanligaste trunkeringstecknet är * (andra tecken som används är ? eller # eller $). Du kan också ersätta ett eller flera tecken inne i sökordet ifall du är osäker på ordets stavning. Trunkering sker automatiskt i Google.
I Arcada Finna används * som trunkeringstecken.
Exempel:
Trunkering utvidgar sökningen; du får alltså flera träffar. Tänk därför efter hur du trunkerar dina sökord. Gör inte sökordet så kort att du får för många irrelevanta träffar (t.ex. kan sökordet emu* ge träffar som emu, emulation, emulera, emulsion).
Då du söker information kan du få enorma mängder träffar, och ibland är antalet träffar alltför få. Sökningen kan också visa material som inte motsvarar det du söker efter. När man söker på Google är man van vid att det kommer massvis med träffar, men att de viktiga är först. På databaser kan det vara annorlunda – man kan hitta något av intresse längre ner på listan. Därför är det bra att gå igenom hela resultatet och då vill man ju inte att det skall vara enormt.
Utvärdera din informationssökning genom att fundera på:
Om du får för många träffar kan du kanske helt enkelt behöva hitta på ett mera exakt sökord, något som mera specifikt beskriver just det du söker om. Det samma gäller tvärtom – blir det bara några få träffar, måste du kanske söka mera allmänt. Det betyder förstås att det också kommer fram sådant, som inte direkt är relevant för det du söker om, men där kan komma fram något bra material också.
Då du går igenom ditt sökresultat behöver du inte läsa igenom varje artikel, utan du kan börja med att läsa sammanfattningen och se om det alls har med ditt ämne att göra.