Lär dig använda bibliotekets e-tjänster med hjälp av korta instruktionsvideor. Videorna är gjorda av personalen på Arcadas bibliotek.
Lär dig mer om skillnaden mellan att söka information i Google eller i vetenskapliga databaser, vad du ska tänka på innan du börjar söka information, få tips för hur du kan få bättre sökresultat, och mycket annat:
1. Börja med att kolla i sammandragets (abstraktets) uppgifter vilken tidskrift och vilken årgång artikeln publicerats i. Sök med tidskriftens titel i Arcada Finna för att se om biblioteket har tillgång till tidskriften. Om du hittade tidskriften orienterar du dig vidare tills du har hittat det nummer av tidskriften där artikeln du behöver finns publicerad. Om du inte lyckades hitta tidskriften/artikeln gå vidare till steg 2:
2. Om du inte hittade tidskriften/artikeln i Arcadas bibliotek kan du fortsätta med att se om den finns i något annat högskolebibliotek (t.ex. Helsingfors universitetsbibliotek, Diaks bibliotek, Hankens bibliotek etc).
Öppna Finna.fi och sök på samma sätt som ovan. Du söker då i alla finländska högskolebibliotek och de flesta allmänna biblioteks kataloger med en och samma sökning. Om du bara är intresserad av att se vilket material som t.ex. finns på Diak eller Hanken kan du också söka direkt i Diaks Finna eller Hankens Finna. Utan användarnamn och lösenord till valda högskola får du inte tillgång till materialet på distans, men om du hittar tidskriften och om rätt nummer finns tillgängligt kan du besöka biblioteket i den aktuella högskolan och få tillgång till tidskriften/artikeln på plats.
En kort guide i vad peer review är. Guiden är gjord vid Western University:
Du kan använda referenshanteringsprogrammet RefWorks för att få ordning på dina referenser. För att använda RefWorks måste du först skapa ett eget användarkonto. Registrera dig med din Arcada e-post. Obs: Lösenordet får INTE var detsamma som du använder för din Arcada login!
På Arcada rekommenderas Harvard-mallen för dina källhänvisningar. Läs mer:
Det finns olika modeller (APA, CBE, Chicago, Harvard, Vancouver o.s.v.) och olika riktlinjer för hur man citerar, refererar och gör upp en källförteckning. På Arcada rekommenderas Harvard-modellen (kallas också författare-årtal-systemet).
Syftet med alla modeller är att ange vem och vad man citerar och göra det möjligt för läsaren att få tag i materialet. Lär dig skriva ut källor exakt, noggrant och konsekvent redan i början av dina studier. Använd alltid Arcadas skrivguide som riktlinje för dina källhänvisingar.
Exempelbild som visar hur du i samma text hänvisar till en bok och till en vetenskaplig artikel:
Exempelbild på hur man hänvisar till boken och artikeln i den tillhörande källförteckningen:
Detaljerna i bokens källförteckning står för:
Detaljerna i artikelns källförteckning står för: