Gå till huvudinnehållet

Mendeley -referenshanteringsverktyg

Mendeley

Mendeley är ett kostnadsfritt referenshanteringsprogram. Det hjälper dig att lagra, organisera, dela och hänvisa till dina referenser och dina forskningsdata. Mendeley kan också automatiskt skapa en källförteckning i rätt format.

Man kan använda Mendeley antingen i en webbläsare eller med hjälp av stödprogram, som man installerar på sin dator. Dessa är de olika stödprogrammen:

  • Web Importer är ett verktyg som man fäster i sin webbläsare. Med hjälp av det kan du spara referenser och dokument på ditt eget Mendeley-konto.
  • Mendeley Cite är ett verktyg som fungerar med MS Word. Med det kan du skapa textreferenser och källförteckningar.
  • Mendeley Reference Manager är ett program, som du installerar på din egen dator och som låter dig organisera referenser och dokument. Reference Manager motsvarar till utseende och funktionalitet Library-sidan i Menedeleys webbläsarversion.

Noggrannare uppgifter om kompatibilitet med olika textbehandlingsprogram och operativsystem hittar du här: https://service.elsevier.com/app/answers/detail/a_id/18117/p/16075/supporthub/mendeley/related/1/

Tidigare har det även funnits ett program som kallas för Mendeley Desktop, men dess utveckling har avslutats och programmet går inte längre att ladda ner.

Skapa ett konto

Skapa ett konto via www.mendeley.com/join. Det fungerar med vilken e-postadress som helst. Om du redan har ett konto i någon annan av Elseviers produkter, som t.ex. ScienceDirect, lönar det sig att logga in med samma konto. Efter inloggning får du tillgång till lagringsutrymme för att lagra referenser och PDF-dokument i ditt bibliotek (Library).

Det är gratis att skapa konto på och använda Mendeley. Det finns även en kostnadsbelagd Premium-version, men Arcadas bibliotek har inget kontrakt med Mendeley.

Tillgänglighetsutlåtande