Gå till huvudinnehållet

Datahantering

Vad är IDA?

IDA är en gratis tjänst för lagring av forskningsdata. Tjänsten har lanserats av Undervisnings- och kulturministeriet och lämpar sig så väl för rådata som för bearbetade data. Tjänsten finansieras av Finlands akademi och är avsedd för finländska universitet, yrkeshögskolor och forskningsinstitut. Den bygger på Fairdata -principer. 

IDA är lämpligt för lagring, organisering och delning av data mellan användargrupper, samt för lagring av data i ett oförändrat tillstånd. IDA är avsett för oföränderliga, forskningsrelaterade data. Användningen av tjänsten kräver att de lagrade uppgifterna beskrivs som forskningsmaterial. De beskrivna uppgifterna kan hållas tillgängliga för öppen nedladdning eller alternativt kan deras tillgänglighet begränsas, i enlighet med ägarens önskemål. 

Tjänsten är däremot inte avsedd för data i konstant användning (t.ex. data som används i webbapplikationer) eller för föränderliga data (t.ex. daglig säkerhetskopiering). Tjänsten är inte lämplig för data som innehåller känsliga personuppgifter eller biometriska identifierare. 

Data markerad av användaren för lagring i oförändrat tillstånd, dvs fryst i IDA, kan beskrivas i Qvain-tjänsten. Material publicerat med Qvain får en permanent tagg och en beskrivningssida. Då går materialet också att hitta i söktjänsten Etsin. Filerna från det publicerade forskningsmaterialet kan göras tillgängliga för andra att ladda ner öppet eller med en licens, eller så kan man bara publicera beskrivande information eller materialets metadata. 

Instruktioner för att skaffa IDA-lagringsutrymme

Man kan ansöka om IDA-utrymme till projekt. Användare inom samma projekt har i så fall tillgång till ett gemensamt IDA-lagringsutrymme. Samma projekt kan ha användare från flera olika organisationer såväl som utländska samarbetspartners. För att använda IDA-tjänsten måste du skapa ett användarkonto och sedan antingen skapa ett nytt projekt eller bli medlem i ett befintligt användarprojekt. 

Projekt skapas och förenas i tjänsteleverantören CSC:s kundportal MyCSC. När du skapar ett nytt projekt blir du ansvarsperson för projektet. Den ansvariga ansöker om IDA-utrymme för projektet och bestämmer vem som tillhör projektet och får tillgång till det inom IDA. Läs om förutsättningarna och ansvaret för att vara ansvarsperson för projekt (på finska). Läs också användarvillkoren för projektets ansvarsperson i IDA (på finska). 

Snabbguide för att hitta en ny IDA-lagring

Ansvarspersonen för projektet kan ansöka om IDA-lagringsutrymme i MyCSC. 

1. Logga in på MyCSC med ditt Haka-ID och skapa ett CSC-ID (om du inte redan har ett). (Om du inte har Haka, vänligen kontakta asiakaspalvelu (a) csc.fi) 

2. Skapa ett nytt akademiskt CSC-projekt. 

3. Ansök om IDA-lagringsutrymme för ditt projekt i MyCSC. Du kommer att få en bekräftelse via e-post när din ansökan har behandlats. 

4. Logga in på IDA-tjänsten på https://ida.fairdata.fi

Detaljerade instruktioner för att ansöka om nytt IDA-lagringsutrymme

1. Om du ännu inte har det CSC-ID, som krävs för att använda IDA, registrera dig med Haka på my.csc.fi. Detaljerade registreringsinstruktioner i CSC Docs (på finska). Om du inte har Haka, kan du registrera dig genom att kontakta asiakaspalvelu (a) csc.fi (detta gäller vissa forskningsinstitut). 

2. Skapa ett nytt CSC-projekt i MyCSC. Välj Academic som projekttyp. 

3. Ansök om IDA-lagring för projektet du skapade. Gå till vyn My Projects i menyn till vänster och välj det projekt som du vill ansöka om IDA-utrymme för. 

4. Från menyn Services väljer du IDA och klickar på Apply for access. 

5. Fyll i IDA-ansökningsformuläret. Välj din organisation under Storage Quota Owner. Om din hemorganisation är en del av Tammerfors universitetsgemenskap, välj Tampere university från rullgardinsmenyn. 

I fältet Applied storage quota anger du storleken på önskat lagringsutrymme som ett enda nummer i gigabyte. Läs och acceptera användarvillkoren. IDA-kontaktpersonen för den organisation du valt kommer att behandla din ansökan. IDA-kontaktpersonen kommer att få ditt namn och din e-postadress tillsammans med din ansökan så att du kan bli ombedd att ge mer information om det behövs. 

6. Du kommer att få ett e-postkvitto när din organisations IDA-kontakt har behandlat din ansökan. Därefter kan du logga in på tjänsten med Haka eller ditt CSC-ID på https://ida.fairdata.fi

För hjälp med tjänsten, se snabbstartsguiden eller den bredare användarhandboken (ingendera finns på svenska). För att beskriva och publicera de data du har lagrat i IDA, läs Qvains bruksanvisningar (på finska). 

OBS! Ändra ditt lösenord för CSC-ID årligen då du uppmanas till det för att hålla ditt projekt aktivt och få tillgång till de tjänster som läggs till det. Om du vill ändra storleken på det IDA-utrymme som tilldelats projektet, ändra projektansvarig, öppna ditt låsta konto och relaterade projekt eller sluta använda tjänsten, kontakta asiakaspalvelu (a) csc.fi.

Lägg till medlemmar till ett befintligt projekt på IDA

Som projektansvarig kan du lägga till användare i projektet på IDA så länge som användaren som ska läggas till först har registrerat ett CSC-ID. 

1. Logga in på my.csc.fi. 

2. Gå till vyn My Projects från menyn till vänster och välj det projekt som du vill lägga till användaren till. 

3. För att lägga till en användare, ange användarens CSC-ID i Invite a member och tryck på plusknappen. Den tillagda användaren kommer att få ett e-postmeddelande om att gå med i projektet. 

På samma sätt kan en användare tas bort ur ett projekt på IDA genom att i projektdatavyn trycka på kryssrutan till höger om användaren som ska raderas. 

Den ansvariga för projektet kan också ansöka om ett användarkonto för en utländsk samarbetspartner (på finska).

Instruktioner för användare som är anslutna till ett projekt

När den medlem som ska anslutas till ett projekt har skapat ett CSC-ID och den projektansvarige har anslutit hen till projektet, måste den nya medlemmen acceptera IDAs användarvillkor i projektinformationsvyn under Services-menyn i IDA-tjänsten. Läs instruktionerna på CSC Docs för hur man accepterar användarvillkoren (på finska). 

Projektmedlemmen kommer att få en e-postbekräftelse på sin IDA-licens efter att ha godkänt användarvillkoren. OBS! Projektmedlemmen måste på begäran ändra lösenordet för sitt CSC-ID (på finska) årligen för att kontot och dess tillgång till tjänsterna ska förbli aktiva.

Avslutning av IDA-lagringsutrymmets aktiva användning

Om du fortfarande vill fortsätta dela data i IDA som forskningsmaterial publicerat i Etsin, men inte längre vill vara projektansvarig och lagra nya data i lagringsutrymmet, kontakta din hemorganisations IDA-kontakt för att hitta en passande ny projektansvarig. Se här IDA-kontakterpersonernas kontaktuppgifter (på finska). CSC-projekt relaterade till data på IDA måste hållas aktiva även efter det att uppgifterna har publicerats, om datan fortfarande ska lagras i IDA. Den projektansvarige kan ändå bytas ut. För att data ska kunna lagras och användas oavsett om de ursprungliga projektmedlemmarna fortfarande är med, är det viktigt att de som är bekanta med data lagrade i IDA har dokumenterat datan, beskrivit den i Etsin, kommit överens om de rättigheter som är förknippade med datan och licensierat datan för vidare användning. Observera att IDAs användarvillkor kräver en beskrivning av data. 

Om det däremot inte längre finns ett IDA-lagringsutrymme, måste den som ansvarar för lagringsutrymmet meddela CSC genom att kontakta kundtjänst (asiakaspalvelu (a) csc.fi). Man måste avtala med CSC om radering av data som har lagrats. Överföringen av data för eget bruk och till en annan lagringsplats måste man sköta själv. 

CSC tar inte bort data som användare lägger till i tjänsten i enlighet med användarvillkoren utan att rådfråga den projektansvarige eller den organisation som beviljats IDA-lagringsutrymme. 

Om du har några frågor kan du alltid få hjälp från kundtjänst: asiakaspalvelu (a) csc.fi, 09 457 2821.

Skaffa ett maskin-till-maskin robotkonto

Ifall du är en registrerad CSC-användare och behöver ett annat konto för att hantera tjänster som du upprätthåller inom CSC-tjänsterna, kan vi skapa ett maskin-till-maskin robotkonto för dig. Skicka följande information till servicedesk@csc.fi

  • Projekt-ID (t.ex 2001679, uef4713) för det projekt dina tjänster gäller 

  • De CSC-tjänster dina tjänster använder sig av (t.ex cPouta, Rahti) 

  • Ditt mobiltelefonnummer (till vilket lösenordet skickas per SMS) 

Avslutande av användarkonton

Om du har beviljats ett konto för en viss tidsperiod, upphör kontot då perioden tar slut. Konton som är skapade med Haka har inget slutdatum och de förblir giltiga så länge som kontots lösenord ändras en gång om året. 

Alla konton avslutas direkt om deras ägare inte går att nås, t.ex. om e-postadressen har upphört att existera. 

Ifall du vill avsluta ditt konto kan du helt enkelt låta bli att ändra lösenord årligen. Kontot avslutas en månad efter att lösenordet har gått ut. Om du vill avsluta ditt konto snabbare, kan du kontakta servicedesk@csc.fi 

Tillgänglighetsutlåtande