Gå till huvudinnehållet

Datahantering

För studenter – datahanteringsprocess

Steg 1. Fyll i en beskrivning för datahantering. 

Steg 2. Informera dina forskningsdeltagare/informanter/respondenter om datainsamling. 

  • Om du planerar att spara och lagra dina data för senare och delad användning i annan forskning än denna avhandling/kursuppgift (t.ex. för en vetenskaplig publikation), ska du informera dina forskningsdeltagare om detta. 

Steg 3. Lagra och säkerhetskopiera data säkert under forskningens gång i datalagringstjänster som tillhandahålls och upprätthålls av Arcada, (se Datalagring och säkerhetskopiering och Datasäkerhet).

Steg 4: Radera data senast 12 månader efter att din avhandling lämnats in.

  • Om du planerar att spara, lagra, återanvända eller dela dina data för andra forskningsändamål än denna avhandling/kursuppgift (t.ex. för en vetenskaplig publikation) ska du diskutera detta med din handledare. 

För forskare och doktorander – datahanteringsprocess

- Forskare kan följa det här flödesschemat för forskningsdatahantering:

- Eller följa följande fem datahanteringssteg i faserna för forskningsplanering, aktiv forskning och resultatdelning:

(1) Före insamling av data (forskningsplanering) 

Steg 1. Skriv en datahanteringsplan (DMP) och uppdatera den kontinuerligt. 

  • Använd DMPTuuli för att skriva och uppdatera en datahanteringsplan 

  • Observera att om din studie hanterar personuppgifter, följ procedurerna som anges här. 

Steg 2. Etikprövning 

För medicinska studier som gäller människor ska etikprövning begäras hos den regionala etiska kommittén. Etikprövning ska begäras om studien är sådan medicinsk forskning som avses i lagen om medicinsk forskning, det vill säga att alla tre villkor nedan uppfylls: 

  • kriterierna för vetenskaplig forskning uppfylls: 

    • en forskningsplan har utarbetats för den vetenskapliga studien,  
    • syftet är att öka kunskapen med hjälp av en vetenskaplig metod och 

    • forskningsresultaten är avsedda att publiceras till allas kännedom i någon publiceringskanal som godkänns av vetenskapssamhället. 

  • studien ökar kunskapen om hälsa, sjukdomsorsaker, symtom, diagnostik, vård, prevention av sjukdomar eller sjukdomarnas beskaffenhet i allmänhet och  

  • man inom studien gör ingrepp i individens (eller ett mänskligt embryos eller fosters) fysiska eller psykiska integritet. Läs mera om etikprövning (https://www.hus.fi/tutkimus-ja-opetus).  

Etikprövning inom humanforskning är inte lagstadgad, men styrs av de etiska anvisningarna Etiska principer for humanforskning och etikprövning inom humanvetenskaperna i Finland som uppgjorts av Forskningsetiska delegationen och till vilka Arcada förbundit sig.   
 
Forskaren ska be om etikprövning inom humanforskning om: 

  1. forskningen avviker från principen om informerat samtycke, 

  1. forskningen ingriper i forskningsdeltagarens fysiska integritet, 

  1. forskningen riktar sig till barn under 15 år utan vårdnadshavarens särskilda samtycke eller utan att vårdnadshavaren underrättas, 

  1. forskningsdeltagarna utsätts för exceptionellt kraftig stimulus, 

  1. forskningen innehåller risk för att de som deltar i forskningen eller deras anhöriga utsätts för psykisk påfrestning som går utöver vardagslivets gränser, eller 

  1. forskningen kan innebära hot mot forskningsdeltagarnas, forskarens eller deras anhörigas säkerhet. 

För närmare information om etikprövning i humanforskning, se de ovan nämnda anvisningarna.  

Yrkeshögskolorna Arcada, Diak, Haaga-Helia, Hamk, Humak, Laurea och Metropolia har en gemensam etisk kommitté som genomför etikprövning inom humanforskning på master- och högre nivå. För undersökningar och examensarbeten på bachelornivå ansvarar handledaren för att de etiska aspekterna beaktas. Närmare information om kommittén finns på Metropolias hemsidor (på finska). Läs mera om etikprövning här

Länkar:

(2) Insamling och analys av data (aktiv forskningsfas) 

Steg 3. Be om samtycke från forskningsdeltagarna om du samlar in personuppgifter eller om personuppgifterna tas från en annan källa än från forskningsdeltagarna. Se insamling av personuppgifter  (på finska och engelska) i avsnittet Datainsamling

Steg 4. Organisera data, lagra, säkerhetskopiera och överför data säkert under forskningen. 

  • Organisera dina data med öppna och vanliga dataformat, och städa dina datas namnkonventioner, strategi för versionskontroll och mappstrukturer. Data organization (CSC).

  • Använd datalagringstjänster som tillhandahålls och underhålls av Arcada eller CSC för datalagring, säkerhetskopiering och överföring. Se Datalagring och säkerhetskopiering.

(3) Efter insamling av data (dela forskningsresultat) 

Steg 5. Beskriv och publicera metadata av dina data. Det rekommenderas att använda  Fairdata Qvain-metadataverktyget som erbjuds av UKM och underhålls av CSC. Se metadata och datadokumentation

Forskningsdata arkiveras och öppnas i nationella eller internationella arkiv när det är möjligt. Se Datadelning och långtidsbevaring.  

Definiera en lämplig tillgångstyp (öppen, embargo eller begränsad) till forskningsdata baserat på uppgifterna, din forskningsprocess, behovet av skydd av affärshemligheter och andra konfidentiella uppgifter och immateriella rättighetsavtal, samt krav från finansiärer och förläggare.

Data med personlig information kan endast öppnas anonymiserade. Läs mera om hur du anonymiserar data i Anonymisation and Personal Data av Finlands samhällsvetenskapliga dataarkiv (FSD). 

Tillgänglighetsutlåtande