Välkommen till guiden för e-böcker
Visste du att via Arcadas bibliotek har du tillgång till drygt 600.000 e-böcker varav de flesta titlar kan läsas av oändligt många samtidiga användare. Den här guiden hjälper dig komma igång med att använda e-böcker via våra samlingar.
E-bokssamlingar
E-boksamlingar
En elektronisk bok (e-bok) är en bok i digitalt format som du kan läsa på dator, läsplatta eller mobil. Arcadas e-böcker finns utspridda på flera olika tjänster. Kolla de olika tjänster för att hitta dem med mest relevant information för dig. Urvalet av böcker och användarreglerna i de olika e-bokstjänsterna skiljer sig något från varandra.
- Ebook Central Öppnas i nytt fönster Ebook Central is a collection of over 100 000 full-text books in multiple subject areas
- Elib Öppnas i nytt fönster E-books and audiobooks mostly in swedish but also in english. Both fiction and non-fiction. E-böcker och ljudböcker främst på svenska, men också på engelska. Både skön- och faktalitteratur.
- DOAB -Directory of Open Access Books Öppnas i nytt fönster E-böcker/E-books >29000 Academic peer-reviewed books from over 380 publishers
- INTECH - Science, Technology and Medicine open access publisher Öppnas i nytt fönster
- OAPEN Library Öppnas i nytt fönster The OAPEN Library contains freely accessible academic books, mainly in the area of humanities and social sciences.
Mer information om e-boksplattformerna hittar du i Libguiden om e-böcker:
- Libguide för e-böckerInstruktioner och länkar till e-böcker
E-böcker via Arcada Finna
Du hittar böcker från följande e-boksamlingar via Arcada Finna:
- Ebook Central
- Ebsco
E-böcker från övriga samlingar hittas i regel inte utan måste öppnas via e-bokens egen plattform.
Ordböcker
Här finns ordböcker och översättningsverktyg du kan använda dig av:
- Redfox This link opens in a new windowRedfox Master är en av de mest omfattande språkwebbtjänsterna i hela världen. Enbart Lexikonet omfattar sammanlagt 41 språk, mer än 24,1 miljoner uppslagsord och 23 miljoner nyttiga exempelmeningar. Förutom ordböcker innehåller Redfox Master även videolektioner, ett textöversättnings- och korrekturläsningsverktyg och mycket mer.
- GlosbeGlosbe är en gratis ordbok med ett stort antal olika språk att översätta emellan.
- Sanakirja.orgSanakirja.org är en gratis ordbok med ett stort antal olika språk att översätta emellan.
- DeeplDeepl är ett AI-baserat översättningsverktyg, som även lämpar sig för längre texter.
Uppslagsverk
Använd uppslagsverk för att hitta kvalitetsgranskad fakta.
- Encyclopedia Britannica Online This link opens in a new window Encyclopædia Britannica Online service contains dictionaries and encyclopedias, and also provides access to articles and pictures.
- Internet encyclopedia of philosophy This link opens in a new window Provides detailed, scholarly, peer-reviewed information on key topics and philosophers in all areas of academic philosophy.
- Medical Encyclopedia The A.D.A.M. Medical Encyclopedia includes ca 4,000 articles about diseases, tests, symptoms, injuries, and surgeries. It also contains an extensive library of medical photographs and illustrations.
- Nationalencyklopedin This link opens in a new window Elektronisk version av det svenska uppslagsverket Nationalencyklopedin (NE)
Det elektroniska materialet och distansinloggning
Det elektroniska materialet är tillgängligt i Arcadas nätverk och på distans. Distansanvändning kräver inloggning med ett Arcada-användarnamn och lösenord.
Användarregler för e-materialet
Vissa av databaserna är licensbelagda, d.v.s. biblioteket betalar för användarrättigheten för sina studenter och sin personal. Det betyder också att användningen av dessa databaser regleras i avtal, som slutits med FinElib. Du kan bekanta dig med användarreglerna för det licensbelagda materialet.